Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης (31/10)



Η φύλαξη του περισσεύματος χρημάτων ή άλλων ειδών λέγεται αποταμίευση. Ο λαός μας με την παροιμία "Φασούλι, το φασούλι, γεμίζει το σακούλι", μας δείχνει καθαρά το αποτέλεσμα της οικονομίας των αγαθών.





Έχει καθιερωθεί να γιορτάζουμε στις 31 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, μιας και σαν σήμερα το 1924 ιδρύθηκε το Διεθνές Ινστιτούτο Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων.
Το πνεύμα που διέπει την ημέρα αυτή είναι: «Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό».



Οι άνθρωποι, συνήθως, αποταμιεύουν χρήματα, γιατί μ' αυτά μπορούν να αποκτήσουν ό,τι αγαθό θέλουν ή να πετύχουν άλλους σκοπούς, όπως  τη μόρφωση των παιδιών, την αγορά κατοικίας κ.λπ. Η αποταμίευση αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση και το πνεύμα της οικονομίας και της προνοητικότητας του ανθρώπου.



Δεν πρέπει να κάνουμε αποταμίευση, για να ικανοποιήσουμε τη φιλαργυρία μας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε κάποια ανάγκη μας ή να πραγματοποιήσουμε ένα ωραίο όνειρο. 
Το παιδί μπορεί να συνηθίζει στην αποταμίευση, έχοντας στην αρχή τον "κουμπαρά" του και αργότερα το "βιβλιάριο καταθέσεων" χρημάτων στα ταμιευτήρια, όπου ο τόκος αυξάνει τα αποταμιευόμενα ποσά. Χρέος των γονέων είναι να προτρέπουν και να συνηθίζουν τα παιδιά τους στην αποταμίευση.



Το κράτος έχει πολλά να ωφεληθεί από την αποταμίευση χρησιμοποιώντας τον εθνικό πλούτο σε παραγωγικά έργα, σε διάφορους οργανισμούς ή κατασκευάζοντας σχολικά κτίρια, νοσοκομεία κ.λπ. Είδος αποταμίευσης είναι και η ασφάλεια ζωής που κάνουν πολλοί άνθρωποι, ασφαλίζοντας τον εαυτό τους και την οικογένειά τους.




Προσοχή, όμως! Η αποταμίευση είναι τόσο ευαίσθητη που αν δεν την κάνουμε σωστά, τότε μπορεί να αλλάξει πρόσωπο κι από καλή αποταμίευση να μεταμορφωθεί σε τσιγκουνιά, μιζέρια, φιλαργυρία και κακομοιριά.
 


Ας θυμηθούμε μερικές πολύ όμορφες ελληνικές παροιμίες για την αποταμίευση:

  • Tων φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
  • Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες.
  • Φύλαξέ με σήμερα, για να μ' έχεις αύριο.
  • Σταλαγματιά, σταλαγματιά, γεμίζει η στάμνα η πλατιά.
  • Σταλιά, σταλιά, γεμίζει η λίμνη.
  • Ευρούλι, το ευρούλι, γεμίζει το σακούλι.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου